Ако се храните здравословно и разнообразно всеки ден, трябва да получавате всички необходими витамини и минерали. На практика обаче това може да бъде трудно постижимо.

Хората над 50 години може да се нуждаят от повече витамини и минерали, отколкото младите хора, обясняват специалисти от Националният институт по проблемите на стареенето в САЩ  (NIA).

Калций. Той е важен за възрастните хора, защото може да укрепи костите. И при мъжете, и при жените загубата на костна тъкан може да доведе до фрактури, които могат да бъдат болезнени и навременно излекувани.

Витамин D. Той работи с калция за укрепване на костите.

Витамин В6. Витаминът е от съществено значение за образуването на червени кръвни клетки.

Витамин В12. От своя страна той помага за поддържане на здрави червени кръвни клетки и нерви. Хората може да не успеят да метаболизират витамин В12 толкова ефективно, колкото преди, поради което тази добавка се препоръчва като много важна.

Насоки за диета на NIA

Жените над 50 се нуждаят от 1200 mg калций на ден.

Мъжете над 50 се нуждаят от 1000 mg на възраст от 50 до 70 години, а след 70 години - до 1200 mg.

И двата пола се нуждаят от 2,4 мкг (микрограма) витамин В12 всеки ден; хората на възраст от 51 до 70 се нуждаят от 600 IU (международни единици) витамин D всеки ден. Когато човек навърши 70 или повече години, нивата на витамин D трябва да се увеличат до 800 IU на ден.