Витамините участват в качеството си на коферменти и кофактори в много метаболитни реакции, като производството на невротрансмитери например. Витамините изпълняват също и защитна функция за неутрализация на вредните метаболити.

На основание на многобройните изследвания, проведени сред деца и юноши, страдащи от дефицит на някои витамини, международна група учени установили, че съответсващите биорогично активни добавки вероятно ще могат да повишат тяхното IQ. Учените отбелязват обаче, че децата без витаминодефицитно съснояние не стават по-умни, когато допълнително ги тъпчат с витамини!

От друга страна недостигът на витамини от В групата предизвиква умора, депресия, отслабва паметта и концентрацията на внимание. Най-добре е да запълвате техния дефицит с натурални източници, препоръчват експертите.

Вероятно сте забелязали, че болшинството компоненти на здравословната балансирана диета са полезни за мозъка. А някои от тях го правят по-добре от останалите: овесът например се смята за идеална храна за мозъка – той е богат на витамин В, съдържа магнезий, различни аминокиселини, както и захар, които осигуряват на мозъка постоянна енергия.

Ядките също заемат предна позиция в списъка на идеалната храна за невроните. В тях е концентрирана голяма част от витамините от група В, както и много полиненаситени мастни киселини. Употребявайки ги в умерени количества, те могат да подобрят концентрацията на паметта.