Активният прием на витамин А ефективно помага за намаляване на риска от плоскоклетъчен карцином на кожата, сочат резултати от изследване на международен екип от учени.

Специалисти от Браун университет и Харвардската медицинска школа в Щатите и от Университета в Южна Корея са проучили връзката между приема на витамин А и риска от плоскоклетъчен рак, който е най-често срещаният вид рак на кожата. Това заболяване се характеризира с необичайно бърз растеж на клетките, които съставляват външния слой на кожата.

За да определят дали диетичният прием на витамин А може да предпази от рак на кожата, учените анализирали данни от над 48 000 мъже и 75 000 жени, пише списание JAMA Dermatology. Доказано било, че по-високото ниво на витамин А в диетата е свързано с намален риск от развитие на плоскоклетъчен рак на кожата, независимо от пола.

Регистрирахме намаляване на риска от този вид рак на кожата при участниците, чиято диета се характеризираше със значителна консумация на ретинол и каротеноиди: бета-криптоксантин, ликопен, лутеин, зеаксантин, разказват изследователите. И заключват, че увеличаването на витамин А в диетата може ефективно да предпази човек от плоскоклетъчен карцином.

Храните, богати на витамин А са млякото, рибата, месото и карантиите. Каротеноидите, които се метаболизират от организма в ретината и ретиноевите киселини (активни форми на витамин А), се намират в големи количества в портокалите, морковите и спанака.

Лекарите припомнят, че витамин А поддържа ефективно и здравето на зрителните органи, като помага за правилното функциониране на конюнктивалните мембрани на роговицата. Освен това той играе важна роля за формирането и поддържането на сърцето, бъбреците, белите дробове.