Ако бременната жена иска нормално да стигне до термина си на раждане, най-добре е да избягва горещите страни и помещенията без климатик, съветват канадски учени. Защото високите температури могат да съкратят нормалната продължителност на бременността, показало изследване на специалисти от университета в Монреал. Когато термометърът показва температури над 32 градуса по Целзий в продължение на 4-7 дни, рискът от преждевременно раждане се повишава с 27%, сочат резултатите.

Явно стресът, предизвикан от повишените температури, провокира увеличаване показателите на съкращаващата дейност на матката. И това се случва, когато терморегулацията е най-малко ефективна, коментира Натали Оже. Не е изключено и обездвижването вследствие от високите температури да намалява притока на кръв към плода. А това повишава изработването на хормони на хипофизата, които предизвикват родова дейност.

Учените анализирали данните за 30 000 раждания в Монреал през периода 1981-2010 година. Били отчетени и температурните показатели през летните месеци на този период. И резултатите показали, че високите температури не влияели на броя преждевременни раждания като цяло. При жените, намиращи се в 37-38-та седмица от бременността обаче, рискът от преждевременно раждане скачал със 17%, след като в продължение на 3 дни се установявала дневна температура 32 градуса. Ако температурата се задължала 4-7 дни, рискът скачал със 27%.