Умереното пиене на вино е лекарство. Тези думи се приписват на Авицена, прочутият лекар в древността. Още тогава хората забелязали, че в умерени количества виното подобрява самочувствието. По-късно изследователите установили, че това действително е така, защото алкохолът повдига нивото на добрия холестерол в кръвта, понижава вероятността от образуване на тромби, помага за профилактиката на съдовете от лошия холестерол, подобрява функциите на ендотелните клетки. По този начин работи и всеки алкохол, затова виното по празниците може да замени всяка друга напитка.

Виното има и своите особености – то най-често се прави от грозде, чиято ципа съдържа ресвиратрол – вещество, притежаващо противораково, противовъзпалително, антивирусно и ред други полезни свойства. В червеното вино тези вещества са повече, тъй като оцветяването на ципата му се дължи на него.

Шоколадът е верният спътник на виното в този празник. На него предписват прекалената калоричност, спазващите диети и тези, които се стараят да отслабнат, се опитват всячески да го ограничат, но…

Млечният шоколад може и да не е толкова добър, обаче черният е с голямо количество какао, което го прави изключително полезен. Той е богат на антиоксиданти, в него има много магнезий, желязо и цинк. И още какво? Огромна полза за сърцето, разбира се!

Доказано е, че хората, които обичат и ядат шоколад, с 37% по-рядко страдат от сърдечна недостатъчност и с 29% по-рядко получават инсулт. Рискът от аритмии също може да се намали, ако ядете шоколад, тъй като от 1 до 3 тридесетграмови порции месечно намаляват този риск с 10%, 1 порция седмично - със 17%, а от 2 до 6 порции седмично – с 20%. Така че по едно парченце шоколад всекидневно може да направи вашето сърце по-здраво.

Черният шоколад подобрява кръвотока, понижава кръвното и помага на мозъка да работи по-добре за сметка на подобреното му кръвоснабдяване заради съдържанието на стимулаторите кофеин и теобромин.