При отглеждане на зеленчуци и градински плодове се изразходват прекалено много енергия и вода, а в атмосферата се отделят голям обем парникови газове. И въпреки популярността за екологичността на вегетарианската диета, истината е, че голямата употреба на зеленчуци, плодове, морски и млечни продукти нанася голяма вреда на околната среда.

Такъв е неочакваният извод на американски учени от университета Карнеги Мелън, чието проучване е публикувано в списание Environment Systems and Decisions.

Ако мислим за глобалното затопляне, то да ядем салата е три пъти по-зле, отколкото да ядем бекон, отбелязва един от изследователите проф. Пол Фишбек, пояснявайки, че този ефект е свързан с обема на парниковите газове, отделящи се в атмосферата при отглеждане на зеленина. Повечето от популярните зеленчуци изискват много повече ресурси, отколкото е прието да мислим. Ако погледнем от тази страна, то репутацията на патладжаните, целината и краставичките ще се окаже по-опетнена и от свинското или пилешкото, подчертава ученият.

Изводите си Фишбек и колегите му направили след изследване на влиянието на околната среда върху епидемията от затлъстяване, наблюдавана в последните десетилетия в Щатите. Експертите изучавали какъв ресурс е необходим за отглеждане, обработка, транспортиране, продажба и съхранение на различните видове хранителни продукти.

Получените резултати показали, че ниско калорийното хранене, което води до поддържане на нормално тегло, оказва позитивен ефект върху околната среда, намалявайки с 9% разхода на енергия, вода и изхвърлянето на парникови газове. От друга страна станало ясно, че препоръчваната от американците през 2010 година здравословна диета, в чийто състав влизат зеленчуци, плодове, млечни и морски продукти, влияят негативно на околната среда по всички тези направления. Ако се придържаме към такава диета, без да смъкваме употребата на калории, то енергопотреблението нараства с 43%, разходът на вода – с 16%, а изхвърлянето на парникови газове – с 11%.

Ако се храним правилно, стараейки се да приемаме повечко калории, то влиянието върху околната среда мъничко ще намалее – енергопотреблението ще нарастне с 38%, разходът на вода с - 10%, а изхвърлянето на парникови газове – с 6%.

Между нашата диета и околната среда съществуват много сложни взаимовръзки. Това, което  е полезно за здравето ни, далеч не винаги е полезно за планетата. Струва си да имаме предвид това, когато в бъдеще ще се разработват препоръки за правилно хранене, отбелязва ученият Майкъл Том.

А и още нещо важно: прекалено силната привързаност към здравословното хранене може да разклати и психичното ви здраве, предупреждават учените.