Поради топлото време броят на насекомите, които могат да ни ухапят или ужилят, се увеличава. Най-често хората не знаят какъв вид насекомо ги е ухапало и колко е опасно. Последиците от такива ухапвания могат да бъдат различни - от обичайното зачервяване до заплахата за живота.

Запознаваме ви с осемте най-разпространените видове ухапвания/ужилвания, които можете да усетите, когато се разхождате в града или сте в чужбина на екзотична почивка.

Ухапване от комар

Ухапаното от комар заприличва на зачервен подкожен мехур, който сърби силно. По правило не е необходимо да се предприемат специални мерки, освен да се намаже ухапаното място с успокояващ мехлем.

Но ако след ухапване изведнъж температура ви се повиши, почувствате болка в ставите или подути лимфни възли, трябва непременно да се консултирате с лекар, защото може инфекцията да е навлязла в кръвта.

А знаем, че комарите са признати за най-опасния съвременен преносител на вируси по света.

Ухапване от бълхи

Тези ухапвания причиняват силен сърбеж. Обикновено се появяват на групи от 3-4 точки и приличат на малки червени мехурчета.

Тези места най-напред трябва добре да бъдат измити със сапун и вода. След това трябва да намажете ухапаното със цинков крем или други подходящи средства, които ще облекчат сърбежа. Основното нещо е да не разчесвате ухапаното, за да не се разнесе инфекцията.

Ухапване от дървеници

Ухапванията от дървеници изглеждат различно. Някой може изобщо да не ги забележи, а друг може да получи силна алергична реакция, придружена от сърбеж и болезнени усещания.

Освен кожни лезии, типичните симптоми при ухапвания от дървеници включват болка, сърбеж, дерматит, а при страдащите от алергия - подуване и дори мехури.

Основният враг на дървениците е хигиената. Ето защо най-напред измийте добре ухапаното място със сапун. В крайни случаи може да ви е необходим противовъзпалително или антихистаминно средство.

Ухапване от паяк

С изключение на няколко вида (като черната вдовица и каракуртата), повечето ухапвания от паяк са безобидни и напълно нетоксични. Характерен знак за такава ухапвания са две точки, рамкирани с кръг.

Ако сте ухапан от паяк, първо добре измийте мястото на ухапване със сапун и вода. След това нанесете лед и вземете обезболяващо, ако е необходимо.

Ако ухапаното място е много подуто, вземете антихистамин.

Ако имате по-сериозни симптоми или има причина да подозирате, че паякът е бил отровен, консултирайте се с лекар възможно най-скоро.

Ухапване от кърлеж

Кърлежите могат да бъдат донесени у дома след отдих на открито или разходка в парка. Тези паразити често живеят и върху животни (особено кучета), които могат да бъдат много опасни за хората. Кърлежите пренасят много инфекции, като могат да предават кримска хеморагична треска и лаймска болест от човек на човек.

Ако сте хванали кърлеж, трябва да го премахнете възможно най-скоро, без да прибягвате до народни средства като мазнина, бензин и обгаряне.

В най-добрия случай, ако сте далеч от медицинска помощ, може да използвате медицински пинсети. С тях захващате тялото на кърлежа близо до кожата и въртите обратно на часовниковата стрелка, като леко го издърпвате нагоре така, че хоботчето/жилото му да излезе от тялото ви. След това старателно измийте ухапаното със сапун и вода.

На преносителите на кърлежи обикновено са необходими до 48 часа, за да ви заразят с вируса, така че винаги трябва да проверявате домашните се любимци за кърлежи, ако преди това сте били навън.

Ухапване от мравки

Ухапванията на някои видове мравки (като червената горска мравка) съдържат отрова, която причинява сърбеж, възпаление и дразнене на кожата. Ако симптомите продължат, намажете мястото на ухапване с мехлем с кортизон.

В случай, че се появят мехурчета, не ги "спуквайте", за да не инфектирате мястото. А ако това се случи, незабавно се консултирайте с лекар.

Ужилване от пчела или оса

Отровата на осите и пчелите не е опасна, въпреки че може да причини болезнено състояние, което да се прояви под формата на алергия. В този случай трябва незабавно да се консултирате с лекар, тъй като последствията могат да бъдат много сериозни.

За да премахнете подуването, третирайте ухапаното с оцет или други налични материали. Често пчелите оставят жило в кожата, ако има такова, отстранете го с пинсета.

Добре е по време на разходки сред природата да носите със себе си спрейове против насекоми и винаги да оглеждате тялото си за ухапвания или налазили ви насекоми, след като се върнете у дома. Защото откритата навреме опасност ще намали риска от възможни отрицателни последици.