Всички сме чували, че калцият е необходим за укрепване на костите. Но това хранително вещество не изчерпва гамата от хранителни вещества, полезни за нашата костна маса. Кое друго ще ни помогне научаваме от експертите на The Health Site.

Витамин С. По време на пандемията на коронавирус почти всеки знае, че витамин С е много важен за нашето тяло. Но укрепването на имунната система не е единственото му предимство. Той е много здравословен за костите, а цитрусовите плодове като портокали и лимони са най -добрите източници на този витамин. Също така, броят на полезните храни може да включва чушки, ягоди, брюкселско зеле.

Протеини. Знаете ли, че 50% от тялото ни се състои от протеини? Те са от решаващо значение за здравия костен обем и здравината на костите. Тези, които искат да отслабнат, често избягват въглехидратите, но в нашия случай това не е необходимо. Колкото по-малко калории в диетата, толкова по-слаби са костите. Опитайте се да разнообразите това, което е в чинията ви, като добавите различни микроелементи. Много протеини се намират в зеленолистните зеленчуци, рибата, морските дарове, растителното масло и млечните продукти.

Витамин D3. Витамин D3 и калция са тясно свързани. Калцият не може да се абсорбира от тялото, ако нивата на витамин D3 са неадекватно ниски. Този витамин се освобождава чрез излагане на слънчева светлина върху кожата и може да се получи и под формата на витаминни добавки.

Магнезий, цинк, витамин К. За да добавите повече хранителни вещества към диетата си, яжте храни, богати на магнезий, цинк и витамин К. Всичко това може да се получи от добре балансирана диета. И само витамин К2, който се намира във ферментирали храни като маринатата и киселото мляко, е най -трудният за получаване.