Жителите на Обединеното кралство са изправени пред не по-малко тежка епидемия от опиоидна зависимост от тази, с която се сблъскват американските граждани. Всяка година в Америка поне 17 000 души умират поради предозиране с опиоидни наркотици, а експертите твърдят, че нищо подобно не се е случвало в историята на страната преди.

След 5 години същото може да се случи и на Албиона, защото британските фармацевти продават без рецепти опиоидни лекарства, които е невъзможно да се получат в никоя друга държава. Става дума за лекарства като кодеин, морфин и трамадол, предупреждав ВВС. Репортери на BBC спокойно купували тези лекарства без рецепта, което било част от тяхно журналистическо разследване.

Журналистите подчертават, че аптеките не проявяват достатъчна твърдост по отношение на хората, които се опитват да закупят опиоидни лекарства. Нещо повече, те могат да бъдат закупени в интернет и дори в онези аптеки, които са разположени по главните улици на английските градове. Например по време на разследването един от репортерите успял да закупи 8 пакета кодеин, съдържащ 240 таблетки само за 45 минути, като посетил 7 аптеки в Лондон за тази цел. Именно този лесен достъп до опиоидни наркотици, които са бързо и силно пристрастяващи, предизвика най-тежката епидемия в Съединените щати, с която властите все още не могат да се справят, коментират експертите.

Но дори и да говорим за препарати на опиоидна основа, които се предписват по рецепта, ситуацията е близка до критичната. През последните 20 години броят на такива рецепти в страната е нараснал с над 100% и днес всеки 8-ми жител на Англия, където живеят 5,6 милиона възрастни, получава рецепти за опиоиди. Експертите наричат ​​този проблем не просто плашещ, а катастрофален за здравето на населението.