Слушането на класическа музика може да бъде лесен начин за понижаване на кръвното налягане без лекарства, твърдят германски учени с статия в Deutsches Arzteblatt International.

Учените посочват музиката на Моцарт и Щраус като вид лекарство за пациенти с хипертония. Проучването им показало, че с помощта на класиката е възможно да се намалят високите проценти на систоличното и диастолично кръвно налягане.

Експертите предупреждават, че с течение на времето повишеното кръвно може да доведе до загуба на еластичност от артериите и тяхното стесняване. В резултат на това кръвоснабдяването на жизненоважни органи, включително сърцето, се нарушава и вероятността от инфаркт се увеличава.

Ето защо, за да се предотврати заплахата от хипертония и нейните животозастрашаващи последици, е необходимо да се предприемат някои стъпки за контрол на кръвното, подчертават лекарите, като предлагат това да се прави и чрез музика.

Слушането на музиката на Моцарт и Щраус в продължение на 25 минути на ден намалява както систоличното, така и диастоличното кръвно налягане, уверяват германските учени. И уточняват, базирайки се на данни от изследването, че

тази техника помага да се намали систоличното кръвно налягане с 4,7 mm Hg, и диастоличното – с 2,9 mm Hg. Изследователите приписват този ефект на понижаване на нивото на хормона на стреса кортизол при хората, които слушат музика. Кортизолът, казват те, спомага за повишаване на кръвното налягане, кара сърцето да бие по-бързо и стеснява кръвоносните съдове.

За да може музиката да понижи кръвното налягане, тя трябва да има няколко промени в силата на звука или ритъма и не трябва да има текст, обясняват изследователите.

Антихипертензивният ефект на музиката може да бъде особено изразен, ако се спазват и други препоръки, които включват:

балансирана диета с ниско съдържание на мазнини, много пресни плодове и зеленчуци;

физически упражнения;

намален алкохол и кофеин;

поддържане на нормално тегло;

отказ от тютюнопушенето.