Бягането с определена продължителност и интензивност ви позволява да лекувате язва на стомаха, благодарение на действието на освободените глюкокортикоидни хормони. Това е заключението на руски учени от Института по физиология „И. П. Павлова“.

Стресът, изпитван от организма по време на бягане, стимулира производството на глюкокортикоидни хормони, които осигуряват противоязвен ефект, обяснява директорът на института Людмила Филаретова.

Учените са изследвали ефектите от бягането върху стомашна язва, причинена от стрес или в резултат на лечение с индометацин (упойка, която може да увреди целостта на стомашната лигавица). Тестовете били проведени върху лабораторни мишки, които били поставени на бягащата пътека отчасти принудително, отчасти по желание.

Оказало се, че джогингът позволява да се лекува язва на стомаха от споменатите два вида, но бягането трябва да е различно по интензивност. В експеримента с животни умереното бягане в продължение на четири дни имало противоязвен ефект срещу стомашни лезии, причинени от стрес. Интензивното бягане пък дало терапевтичен ефект в случаите на лекарствена язва, провокирана от приема на индометацин.

Ако язвата се е образувала вследствие на стрес, този начин на активност само вреди, тъй като интензивното бягане само по себе си може да бъде стрес фактор, пояснява Филаретова.

Експериментът доказа пряка връзка между защитната функция на тичането върху стомаха и образуването на глюкокортикоидни хормони, обобщава тя.