Български деца със специални потребности, с физически увреждания и деца в норма ще спортуват, играят и опознават културното наследство на Гърция в рамките на първи по рода си интегриран международен детски лагер това лято. Това предвижда споразумение за сътрудничество в областта на адаптираната активност и изграждането на култура и толерантност от ранна възраст, което беше сключено между Федерация Адаптирана физическа активност Балкани и Черноморска област (ФАФА) и Юнеско – Гърция в присъствието на заместник-министъра на младежта и спорта, представители на външно министерство и Националната спортна академия.

Най-мащабният проект по силата на споразумението е Международния детски лагер Символ на мира – Вие сте част от нас, който цели да интегрира чрез спорт и култура деца с увреждания и със специални потребности. Очаква се да се включат поне 120 деца от България, Гърция, Украйна и Руската федерация от началото на юни.

Социалният статус ще бъде определящ при изготвянето на групите.  Едва ли някога родителите на тези деца ще могат да си позволят такова лято, каквато биха им поднесли от ЮНЕСКО-Гърция, и затова ще държим лагерът да бъде безплатен, заяви Слав Петков – президент на ФАФА. Заедно с инструктори и родители децата ще спортуват, ще играят, ще опознават културното наследство на южната ни съседка. Предвиждаме подобни летни лагери да се проведат и в България, защото оттук тръгва инициативата, каза още Слав Петков.

Федерацията ще търси подкрепа на този етап от благотворители и дарители, а следващата година ще кандидатства за европейско финансиране, за да разшири мащаба и броя на децата, които ще летуват безплатно.

В наши дни децата растат в нестабилен свят, в който спортът и физическата активност са единственото средство, което може да ги обедини в усилията за подобряване на тяхното физическо и психическо здраве, подчерта Агапи Свитайло от Юнеско Гърция. С този лагер ще отправим апел за мир, учейки деца на различна възраст от различни страни на взаимопощ и толерантност. Ако постигнем това с днешните деца, ще сме спокойни за света утре, каза още Свитайло.

Националната спортна академия също ще бъде партньор на инициативата, защото спортът е универсалното средство, което сприятелява децата със специални потребности и децата в норма, заяви доц. Стефка Джобова от НСА.

След подписването на споразумението присъстващите в БТА деца, с които Федерацията активно работи в посока адаптирана физкултура демонстрираха придобитите си умения в група, като играха зумба.