Български софтуер сваля цените на лекарства и медицински изделия в болниците, с което иИновативна разработка слага край на спекулациите с надценки и комисионни, съобщава desant.net.

Иновативен български софтуер слага край на спекулациите с цените на лекарствата и медицинските консумативи в болниците. Разработката ще гарантира пълна прозрачност при закупуване на всичко необходимо за едно лечебно заведение, при това на възможно най-ниски цени, без това да вреди на качеството.

Софтуерът се нарича Complete Healthcare Integrated Business Approach, накратко CHIBA и е създаден от собственика на университетска болница „Дева Мария“ в Бургас- Семир Абумелих. Болницата е и първата, която го въведе в експлоатация.

Повече от две години е отнела разработката на CHIBA Tender. В същността си софтуерът е високотехнологична платформа за провеждане на явни и тайни търгове. Достъпът е контролиран, като всеки доставчик, регистриран в България, може да направи свой акаунт след изпращане на заявка и проверка за идентичност. При генериране на търг от страна на болницата, доставчиците получават автоматични съобщения, с които биват поканени да направят своите оферти.

Една от уникалните функции на платформата е, че всеки участник може да вижда най-ниската предложена цена за артикулите, към които има интерес. Още при регистрация доставчиците се разделят в три групи спрямо своя търговски профил- медикаменти, консумативи, инвентар. Така се гарантира, че всеки доставчик ще получава информация за търгове, касаещи единствено неговия търговски профил.

Въпреки силно конкурентната среда, в която са поставени доставчиците, ползите за тях са многобройни. Чрез софтуера те могат да намерят нови пазарни възможности, както и да увеличат оборотите си.

Вече е завършен и първият реален търг за медицински консумативи. „Ефектът е осезаем, спечелилите цени са средно с 56% по-ниски от цените,на които до момента сме купували конкретни консумативи. Резултатите ни дават възможност да мислим в перспектива и да преразпределим средства от фонд „Разходи“ към фонд „Работна заплата“ и конкретно към заплащането на медицинските сестри в нашата болница“, обяснява собственикът на университетска болница „Дева Мария“.