Всеки четвърти мъж и всяка двайсета жена са наркозависими, съобщава статия в списание The Lancet.

И днес броят на пушачитe расте по-бързо, отколкото броят на хората, които са спрели цигарите, което значи, че трябва да предотвратяваме първичната употреба на тютюн и да помагаме на хората да спрат цигарите, заявава Еманела Гакиду от Университета в Сиатъл.

Броят на пушачите в света през 2015 година е бил 933 милиона, а днес техният брой би трябвало да превишава милиард за сметка на бързия прираст на учените в най-слаборазвитите страни, сочи статистиката на експертите. Ако това темпо се запази, за настоящото столетие пушенето ще убие около милиард души по целия свят.

Голяма част от пушачите живеят в азиатските страни – първите три в този антирейтинг заемат Китай, Индия и Индонезия, където почти 400 милиона мъже редовно пушат цигари, пури и други тютюневи изделия.

Най-много жени пушачки има в Щатите, Китай и Индия, където около 13-17%  от представителките на нежния пол редовно или епизодично употребяват цигари.

Ако говорим за това колко много мъже пушат в отделните страни, тук отново лидерстват азиатците – в Карибати, Индонезия, Лаос, на Марианските острови и в Армения почти половината представители на силния пол са пушачи.

Сред жените тази роля са заели гренландките – 44%, и страните на Балканския полуостров – България, Гърция, Черна гора, Хърватия и Македония, където около 25-28% от дамите са пушачки.

В петицата държави, където тютюнът е отнел най-много животи влизат Китай, Индия, Щатите, Русия и Индонезия. В тези страни всяка година вследствие пушенето умират между 200 и 800 хиляди души, а в Китай само те достигат 1,8 милиона.

Съществува и положителна тенденция, според която в 30 страни по света общият брой пушачи не е нараснал, а е намалял, а броят на пушачите в сравнение с 1990 година е намалял също - с 28% за мъжете и с 34% за жените. Най-отчетливо се забелязва този прогрес в Индия и в Бразилия.

Съвременните тенденции сочат, че мерките по борба с тютюнопушенето в бъдеще трябва да се съсредоточат в страните със средни и ниски доходи, коментира Матю Майерс, ръководител на Фонда по борба с тютюнопушенето сред децата. В противен случай 80% от смъртността, свързана с тютюнопушенето още през 2030 година ще се съсредоточи в тези държави.