Благодарение на компютърна програма, хората с далтонизъм вече могат да виждат истинските цветове. Създадоха я двама млади българи -  Даниел Георгиев и Васил Альошин. Изобретението им може да помогне на 300 милиона души с цветна слепота по света.

Това е първото в света приложение, с което далтонистите могат да видят истинските нюанси на цветовете. Над 300 милиона души по света страдат от далтонизъм или т.н. цветна слепота. Най-голям проблем имат с разпознаването на червения, зеления и синия цвят – не могат да ги видят във всичките им нюанси, а понякога изобщо, предава Нова телевизия.

Дани и Васко се срещат за първи път на събитие за програмисти. Тогава били в различни екипи, но започнали да обсъждат идеи и така вече 4 месеца работят заедно. Дани е създателят на приложението, а Васко е този, който го реализира на пазара.

Видовете далтонизъм са няколко. Точно заради това програмата и промяната на цветовете се променя индивидуално на момента за всеки човек. Така от една идея, двамата днес вече имат своя фирма. И проекти, за които никой досега не се е сетил.

Приложението се продава от една седмица, но само в чужбина. За България създателите имат друга идея.