Топ специалистът доц. д-р Бурак Кочак от турския Център за бъбречна трансплантация към болница „Мемориал Шишли“ ще консултира безплатно пациенти в София.

Доц. д-р Бурак Кочак е един от водещите специалисти по урология и трансплантология в Турция. Той ще консултира безплатно пациенти в София на 24 и 25 ноември 2017. Доц. Кочак е ръководител на Центъра за бъбречна трансплантация към болница „Мемориал Шишли“, която е известна с високата си успеваемост при операции за присаждане на бъбрек, включително и при деца под 10 кг. Той пристига у нас по покана на Здравен информационен център „Медикъл Караджъ“, в рамките на инициативата им да предоставят достъп на българските пациенти до най-съвременните методи в медицината, като си партнират с едни от най-добрите лечебни заведения и специалисти от цял свят.

Доц. д-р Бурак Кочак е усъвършенствал уменията си в трансплантологията в Northwestern University, САЩ, и е сертифициран от American Society of Transplant Surgeons за осъществяване на бъбречна и панкреатична трансплантация. Екипът му разполага с необходимия опит и оборудване за бъбречни трансплантации и при деца, а неотдавна са осъществили бъбречна трансплантация от жив донор на 6-месечно бебе с тегло 6,5 кг и ръст 68 см. Около 25% от трансплантациите в центъра са при деца, а успеваемостта е 99.9 %, коментира доц. Кочак.

Хроничната бъбречна недостатъчност е необратимо състояние и за пациентите няма друга алтернатива, освен диализа и трансплантация, посочва доц. Кочак. Но пациентите с бъбречна трансплантация са с по-високо качество и продължителност на живота в сравнение с тези на диализа. Това е така, защото диализата заменя само отчасти функцията на бъбреците. Докато 5-годишната преживяемост при пациенти с трансплантиран бъбрек е 90%, то при пациентите на диализа тя е 40%. Затова по възможност всеки един пациент с хронична бъбречна недостатъчност, независимо от възрастта, трябва да бъде подложен на бъбречна трансплантация, твърди специалистът. В САЩ е извършена трансплантация на бъбрек на 86-годишен пациент, а в Турция - на пациент на 82 години. Същевременно децата с бъбречна недостатъчност, ненавършили 5-годишна възраст, непременно и незабавно трябва да бъдат подложени на трансплантация, за да се радват на нормално развитие, посочва доц. Кочак.

Въпреки това, в България и Турция, както и по цял свят, броят на нуждаещите се от нов орган многократно надхвърля броя на трупните донори в мозъчна смърт. Алтернатива за пациентите се явява т.нар. живо донорство, при което близък на пациента с два здрави бъбрека му дарява единия, и по този начин спасява живота му. През последните 10 години навлизането на лапароскопския метод за изваждане на бъбрека също допринесе донорите да не се боят от хирургичната намеса и повиши с 30% броя на живите дарители. А т.нар. „хибриден метод“ при кръстосана трансплантация намалява риска от отхвърляне на новия орган и повишава успеваемостта.

Желаещите да се възползват от възможността за безплатна консултация с доц. д-р Бурак Кочак в София на 24 и 25 ноември трябва да се запишат предварително на тел. 0879 977 401 или 0879 977 402, както и да предоставят на място всички медицински документи, с които разполагат до момента.