Целта на бъбречната диета е да намали количеството токсични „отпадъци“ в кръвта на пациентите с болни бъбреци, които влияят неблагоприятно на електролитния баланс и повишават прогресирането на заболяването.

В ранни стадии на болестта се препоръчва да се ограничи употребата на белтъчини – това помага да се избегне уремията (тоест високото ниво на урея и аминокиселини в кръвта). Такива пациенти да длъжни да употребяват само висококачествени белтъчни продукти, като пилешко месо, яйца, риба или ракообразни, фасул и бобови, млечни продукти, както и да ограничат червеното месо.

В менюто си страдащите трябва да добавят повече и разнообразни плодове и зеленчуци, тъй като учените открили, че такива храни подобряват защитните функции на бъбреците. Важно е да се ограничи и употребата на течности, за да се избегне появата на отоци и повишеното кръвно налягане.

Нови изследвания, изучаващи нюансите на взаимодействие между червата и бъбреците при хронична бъбречна недостатъчност показали, че това заболяване променя микробния баланс на чревната флора – състоянието, наречено дисбиоза. Фенолите, индолите и някои крайни продукти на гликолизата при здравите хора, при болните с хронично заболяване на бъбреците са токсични и могат да станат причина за уремия.