Диабет тип 2 е състояние, при което тялото не обработва правилно глюкозата - клетките не могат да използват правилно инсулина, което води до по-високи нива на глюкоза, което може да причини широк спектър от здравословни проблеми. Текущото лечение включва промени в диетата и приемане на лекарства като метформин.

Здравните експерти обаче са установили, че много от лекарствата, използвани за лечение на диабет, причиняват и други проблеми, включително увреждане на черния дроб. Един зеленчук съдържа специфична съставка, за която е доказано, че помага за понижаване на нивата на кръвната захар, като същевременно избягва увреждане на черния дроб, и експертите силно я препоръчват за здравословна диета при диабет тип 2.

Проучване, публикувано в списанието Science Translational Medicine, изследва, че сулфорафанът, открит в броколито, потенциално подобрява контрола на глюкозата при диабет тип 2.

Изследването анализирало мрежи за съвместна експресия и генетични данни, за да определи характеристиката на диабет тип 2 в чернодробната тъкан.

След като разгледахме библиотека от 3 800 сигнатури за лекарството, идентифицирахме сулфорафан като съединение, което може да промени признака на болестта, се казва в проучването.

Сулфорафанът инхибира производството на глюкоза от чернодробните клетки чрез ядрена транслокация на ядрения фактор, свързан с еритроид 2, фактор 2 (NRF2), и намалява експресията на ключови ензими в глюконеогенезата.

Сулфорафанът напълно обърна чернодробното заболяване при животни с диабет и намали прекомерното производство на глюкоза и глюкозната непоносимост с количество, подобно на метформина. И накрая, сулфорафанът, представен като концентриран екстракт от кълнове от броколи, понижава кръвната захар на гладно и гликирания хемоглобин (HbA1c) при пациенти със затлъстяване с нерегулиран диабет тип 2.

Сулфорафанът е химикал, открит в кръстоцветните зеленчуци, включително кълнове от броколи, брюкселско зеле, зеле и крес.