Макар и двата вида сирене – бри и камамбер, да се изготвят по близки технологии на основата на краве мляко, те все пак се отличават по редица характеристики и не са взаимозаменяеми.

Така че преди следващият път, когато в магазина трябва да избирате между бри и камамбер, по-добре е да научите тези ориентири.

Тези меки бели краве сирена имат мухлясала кора. В процеса на производство в бри и в камамбер добавят сметана, но в различни пропорции. Бри съдържа 60 процента каймак, докато камамберът – само 45.

Освен това в камамбера въвеждат на пет пъти силни млечнокисели култури, което придава на сиренето по-изразени миризма и вкус. Млечнокиселите култури в бри се добавят само веднъж, затова и това сирене е по-меко и нежно на вкус.

Бри е с лека маслена миризма и солен вкус. Камамберът може да доста с по-странни нюанси във вкуса – на крава, гъби, сено – всичко това зависи от процеса на зреене. Този процес е много важен за французите, при които изкуството на узряване на сиренето владеят и фермери, и продавачи. Добрият камамбер например, трябва да престои в течение на шест или осем седмици, преди да се поднесе на трапезата.

Външният вид – диаметърът на питите на тези сортове, също е различен. Бри е по-голямо, овално, докато камамберът е по-плосък. Стандартно камамберът се разфасова в определен размер и тегло от 250 грама.

Вътрешното съдържание също е различно: бри има тенденция към побеляване отвътре, докато камамбер притежава сивожълтеникав цвят. Екстра узрелият камамбер има течна вътрешност, което далеч не го прави по-вкусен, но такъв той е най-ценен за познавачите.