Вместо да се лутате сред безбройните марки бои за яйца, като търсите сред тях най-безопасните, този път опитайте с природни оцветители. И достъпно, и евтино. Само трябва да научите кои плодове и зеленчуци са използвали нашите баби и прабаби.

Ние ще ви помогнем.

Натурални оцветители

Към тях спадат цветните плодове, билки и подправки, които съдържат голямо количество пигменти. Сред най-използваните са

Люспи от лук;

Червено зеле;

Червено цвекло;

Куркума;

Червен пипер;

Боровинки;

Кафе и чай.

Какви цветове ще постигнете?

Червен цвят

Може да го получите, като приготвите отвара от кора или клонки от вишнево дърво. Отварата престоява няколко часа и после се прецежда. В тази вода трябва да сварите яйцата.

Ако отварата е по-слаба, яйцата ще порозовеят.

Розов цвят

Може да го постигнете от боровинки, червено цвекло или вишна. Яйцата се варят в отвара от споменатите плодове или се потапят вече сварени в сока от плодовете.

Жълт цвят

За да постигнете жълт цвят, ще ви помогнат люспи ок лук, семена от кимион, както и моркови или лайка.

Най-ярък цвят ще получите, ако боядисвате не бели, а кафяви яйца. Цветът от лайка придава по-нежен цвят, затова е добре с тази отваря да боядисвате бели яйца.

Добър резултат дава куркумата в съчетание с настърган морков. Смесете три супени лъжици куркума на прах с един голям настърган морков. В получения разтвор варите яйцата в продължение на 30-40 минути.

Оранжев цвят

Ще го получите, като ползвате портокалов или мандаринов сок, както и с помощта на червен пипер. За две чаши вода ще ви трябват примерно 7-8 супени лъжици червен пипер. Готовият разтвор ври 30 минути и след това в него се поставят предварително сварените яйца.

Син цвят

Ще го постигнете най-лесно с помощта на боровинки или червено зеле. Нищо, че отварата от зелето ще е червена, яйцата ще се оцветят в синьо. За половин литър вода се слагат две малки глави червено зеле и 6-7 лъжици оцет. Нарязвате зелките, заливате ги с гореща вода и добавяте оцета. В получената смес поставяте предварително сварените яйца. За да получите наситен цвят, добре е яйцата да престоят цяла нощ.