Боровинката е полезна, защото съдържа само 6% захари, до 7% дъбилни вещества, лимонена и ябълкова киселини, витамин С, каротин, микроелементи, както и органичен оцветител – антоцинин, на който се дължи синьо-лилавия им цвят.

В медицината се използват плодовете и листата на боровинката при очни заболявания, както и при болести на стомашно-чревния тракт, диабет и в геронтологията, както и местно при лечение на изгаряния и рани, стоматити и гингвинити.

Плодовете на боровинката подобряват зрението в тъмнина, увеличават зрителното поле, намаляват умората на очите и ускоряват регенерацията на тъканите на ретината. Плодовете се приемат във вид на настойка, екстракт и сироп при остри и хронични ентероколити, при гниеща ферментация в червата – особено при децата, при диария и при леки форми на диабет.

Има данни за лечение с отвара от плодове с боровинка на катарална и фоликуларна ангина, изгаряния и афтозен стоматит. Прието е да се смята, че компот и желе от сушени плодове помагат при диария.

Плодовете на боровинката притежават стипчив вкус, благодарение на наличието на дъбилни вещества в нея. Миртилинът в боровинката притежава способността на понижава кръвната захар. Съдържащия се в листата на боровинката гликозид неомортилин също значително понижава съдържащата се в кръвта захар.

Как да се лекуваме?

При гастрит и диабет. Лекарите препоръчват да се ядат свежи плодове по 50-100 дневно или във вид на настойка от тях. Настойката се прави от 5 г ситно нарязани сухи плодове, които се кипват в 200 мл вряла вода – това е дневната доза. Приема се при възпаление на стомашно-чревния тракт и при диабет.

При изгаряне. Вземете 3-4 г сушени боровинкови листа и ги залейте с 250 мл вряла вода – дневната доза е от 250 до 400 мл. Сушените плодове се кипват – 50 г на 0,5 л, настойката престоява 8 часа, пие се в течение на целия ден.

При лечение на диабет. Препоръчва да се ядат повече боровинкови плодове през цялата година и да се приема настойка от сушени плодове. За специфично средство, регулиращо съдържанието на захар в кръвта се смята настойка от свежи или сушени листа на боровинка, събирани преди нейния цъфтеж.

При нарушена работа на жлъчните пътища и заболявания на задстомашната жлеза обаче, употребата на сушени плодове е препоръчително да се ограничи.