Изследване на американски учени от университета в Охайо се фокусира върху необичаен скринингов метод за коронавирусна инфекция, според The ​​Daily Mail. Известно е, че поне 86% от заразените имат загуба на обоняние. Въз основа на тези знания учените са готови да проведат експеримент и да докажат ефективността на техния метод за тестване за COVID-19.

Те ще използват бонбони от един и същи цвят, но различни вкусове. Идеята им е да поканят група хора да определят миризмата и вкуса на бонбоните. Тази задача трябва да се изпълнява ежедневно в продължение на 90 дни. Резултатите от проверките се записват от мобилно приложение. Ако изведнъж индикаторите не съвпадат или силата на възприемания вкус/мирис спадне, приложението ще ви уведоми за необходимостта от карантина и тест за коронавирус.

Сладостта и киселинността на бонбоните също ще бъдат оценявани. Според учените тази техника предоставя данни за сензорните системи, често засегнати от вируса. И така, когато човек подуши бонбон, се активира ортоназалното обоняние, а когато го сложи в устата си, ретроназалният компонент на обонятелната система.