Търсенето на наши медици в Западна Европа с добри познания по съответния език е много голямо, а предлаганите месечните заплати за лекари със специалност варираха между 8000 и 15 000 лв след данъчно облагане, съобщава medicalnewsbg .

В момента най-голямо е търсенето за лекари със специалност във Великобритания, за специализация най-добрата дестинация си остава Германия. Скандинавските страни предлагат също невероятни условия за специалисти, коментира пред изданието Саймън Крис, организатор на трудовата борса за медици у нас.

Интересът на българските лекари е най-голям за работа и специализация в Германия. Oт друга страна желанието им за заминаване във Великобритяния намалява, може би заради Brexit, което не трябва да ги притеснява. Излизането на Великобритания от Европейския съюз не променя нищо за високоспециализирания персонал – лекари и мед. сестри, пояснява г-н Крис.

Търсенето на лекари от Източна Европа отново е на мода и във Франция. Целта ни е да наемем колкото се може повече медици, обясняват агенции за подбор на персонал. Според техни данни, само 2 месеца са нужни, за да се подготвят, преведат и легализират всички нужни документи за кандидатстване за работа в чужбина.

Единственото, което създава проблем е изискването да се знае много добре английски, френски или немски. Стартовата заплата на лекар във Великобритания е най-често между 50 000 и 70 000 паунда годишно, само след няколко години тя може да достигне 100 000, в Германия и Франция е между 5 и 10 000 евро на месец“, обяснява  г-н Крис.

В момента за започване на работа във Великобритания като лекар е задължително взимането на изпита IELTS със 7,5 от общо 9 точки. За Република Ирландия към момента може да се кандидатства и без изпит по език, но е препоръчителен IELTS над 6,5, разяснява организаторът на събитието.

В Швеция и Дания пък осигуряват безплатни езикови курсове за лекарите и за техните семейства, а стартовате заплата е 6000 евро на месец. В Обединените арабски емирства предлагат заплати от 10 000 евро за лекари и 4 000 евро за медицински сестри, изискванията са много добър английски и 2-3 години опит по съответната специалност. Предлагат се и безплатни застраховки, самолетни билети и образование за децата.