Статистиката сочи, че всеки трети човек на възраст над 40 години е получавал болки в коляното. Най-често това се случва поради увреждане на хрущяла. Опасността е в силната, рязко възникваща болка.

Всеки ден коленете, като никоя друга става в тялото, са подложени на тежки натоварвания - те се огъват повече от 1000 пъти, а при нормално ходене носят тегло няколко пъти по-тежко от собственото си.

Защо се появява болката?

Честа причина е увреждането на хрущяла. Хрущялната тъкан, покриваща костите, омекотява движението и предотвратява риска от триене. Но при постоянни претоварвания хрущялът се уврежда по-бързо - става порест и тънък. Освен това различни наранявания могат да навредят на хрущяла, а последствията от тях понякога се появяват години по-късно. Резултатът от увредената хрущялна тъкан е болката.

Болката в коленете все по-често се появява при млади хора. Когато децата са неактивни, не спортуват редовно, те образуват 25% по-малко хрущяли. Това допринася за ускореното износване на ставите - на 25-годишна възраст всяко натоварване без предварителна подготовка може да доведе до болка.

Липсата на редовна физическа активност е опасна за коленете - това прави хрущяла в ставите им порест, така че внезапното усилие може да ги унищожи, обясняват експертите.

Опасно ли е пукането (хрущенето) в коленете?

Хрущенето в повечето случаи не е опасен симптом. Но ако е придружено от болка и подуване, трябва да се консултирате с лекар.

Кога болката в коляното показва артрит?

Болката при артрит е краткотрайна, често възникваща сутрин по време на първото движение и по време на натоварване (като изкачване на стълби). Болката е силна и рязка с подуване на коленете. Такава болка е опасен симптом и възможен признак на обостряне на възпалението, свързано с артрит.

Как да се предпазите от болки в коляното?

Експертите препоръчват като най-подходящи редовните тренировки. Тези, които укрепват ставите са плуването, туризмът, колоезденето и водната аеробика. Забравете за бягането, то не е безопасен за коленете спорт.

При седяща работа често трябва да променяте позицията на тялото - да ставате, да се загрявате. Краката под масата трябва от време на време да се свиват в коленете и изправят - това подобрява метаболизма в тъканите.

Трябва да се избягват дългите статични пози - например да стоиш на едно място, да седиш в позиция крак върху крак.

Обувките е добре да са с мека подметка - при ходене това ще намали вредните за ставите вибрации.

Контролирайте теглото си. Всеки излишен килограм е допълнителен натиск върху коленете.