Болката във врата може да бъде сигнал, че човек е изправен пред сериозно заболяване, казват лекарите. Тя може да показва, че човек развива остеохондроза и остеоартроза. Това е заболяване, при което се разместват прешлените и това не позволява на човека да се движи и да мисли, тъй като тези болки се отразяват върху главата и водят до главоболие. В резултат на това заболяване човек може да развие гърбица.

При тези заболявания тялото не може само да се справи с застоялите соли и кръв.

Шията може да боли заради мускулни крампи. Тези болки могат да възникнат, ако тялото е било в едно и също положение за дълго време. На спазмите може да повлияят още физическата активност нараняванията.

Ако тялото няма време да се възстанови навреме след натоварване, травма и дълго неподвижно състояние, възниква заболяване на меките тъкани. Това заболяване се появява, когато в дълбочините на мускулите се появяват така наречените точки, които периодично водят до болка. Тези точки включват категорията на мускулно-скелетната болка или фибромиалгия.

Болката във врата най-често се проявява с автоимунни проблеми, те включват ревматоиден артрит, сутрешна скованост с ревматичен характер, анкилозиращ спондилит и псориатичен артрит. В тези случаи само лекарите могат да помогнат да се справите с болката.

Инфекциите са друга често срещана причина за болка във врата. Тези заболявания засягат цялото тяло, тоест всички органи, включително шията.

Болките във врата могат да са причинени от менингит, полиомиелит, херпес зостер, лимфаденит и тиреоидит. И в тези случаи единствено компетентната лекарска намеса ще помогне.