Всяка болест има свой химичен състав, който се отразява в организма, установили британски учени от Манчестърския университет след поредица от експерименти.

Паркинсон. Болестта на Паркинсон, според учените, има миризма на мускус, която може да се появи поради натрупването на различни бактерии в комбинация с гъбички. Обикновено те се натрупват в себума (мастен секрет, отделян от мастните жлези). При болестта на Паркинсон тази миризма става особено каустична.

Алцхаймер. При болестта на Алцхаймер, миризмата може да се появи преди официалното поставяне на диагнозата. Тя наподобява миризмата на ръжен хляб и не е толкова остра, колкото при болестта на Паркинсон. По време на развитието на болестта, миризмата се засилва и кожата на пациента придобива стабилен аромат на дрожди.

Туберкулоза. С развитието на туберкулозата експертите идентифицират няколко миризми наведнъж. По време на това заболяване кожата придобива миризма на гниещ суров картон, а от устата на болния може да усетите миризма на бира, която се засилва с прогресирането на болестта.

Диабет. Според учените, захарният диабет ухае на цитрусови или сладки плодове, като портокали, грейпфрути или ананаси. През деня тези миризми варират и интензивността им ту се увеличава, ту намалява в зависимост от нивото на глюкоза в кръвта.

Рак. Миризмата на рак все още не е проучена напълно от специалистите, както и проявата на самата болест. В начален етап е невъзможно да се определи на какво мирише човек. Но на първия или втория стадий на това заболяване се появява миризмата на гъби или мая - зависи от органа, в който болестта е започнала да прогресира.