Ставите ви болят? Много е вероятно вината да е в различни заболявания, които причиняват дискомфорт. Какви точно са тези заболявания, разказват експертите.

Инфекциозен артрит

Артритът представлява цяла група възпалителни ставни заболявания. Понякога причината може да бъде инфекция - стрептокок, стафилококус ауреус и други. Такъв артрит се нарича инфекциозен. В този случай има болка, подуване, зачервяване и температура, а подвижността е ограничена. Човек може да почувства и втрисане, болки в мускулите, слабост, летаргия. Не търпете всичко това, а веднага потърсете лекар.

Подагра

Болестта може да предизвика силни болки. Подаграта често се нарича „болест на царете“ или „страдание на богатите“. Най-често болестта е провокирана от начина на живот на човека и неговите хранителни навици. Симптомите включват силна болка, патологично уплътняване на подкожната тъкан с образуването на така наречения тофус, който може да се изчерви и набъбне. Най-често засегнати са ставите на стъпалата, особено големият пръст на крака.

Системен лупус еритематозус

Това заболяване е следствие от неизправност в имунната система. Имунната система на човека започва да произвежда антитела, които увреждат съмнителната тъкан. Освен обриви по бузите и моста на носа във формата на пеперуда, има и смущения в ставите. Най-често болят ставите на китките и ръцете. Освен болката, се образува и мускулен дискомфорт.

Ревматоиден артрит

При този тип артрит се засягат малки стави. Учените все още не знаят защо нарушението се случва, но смятат, че виновник е инфекцията. Неизправност в системата може да възникне и вследствие активна физическа активност, емоционален стрес, хормонални нарушения. Всяка година това заболяване причинява смъртта на повече от 10 хиляди души. Още повече от тях стават инвалиди.