Ако микробите в храносмилателния тракт не получават достатъчно количество натурални влакнини, с които се хранят, те започват да поглъщат лигавицата, обвиваща храносмилателния тракт. В резултат на нарушенията в цялостната лигавица, опасните бактерии поразяват стените на тракта.

Това доказал международен екип от учени под ръководството на Ерик Мертенс от Мичиганския университет, които с сравнили диетите със съдържание на натурални влакна и тези, в които липсвали фибри. По време на експеримента учените заразявали опитните мишки с различни микроби. При животните, получаващи храна от малко преработени зърнени храни и растения, съществувал дебел слой лигавица и не се развивала инфекция в храносмилателния тракт. При тези, които били на диета без натурални влакнини, само след няколко дни микробите започнали да разяждат лигавицата. Анализът на тъканите на храносмилателния тракт в случаите с бедна или лишена от фибри диета не показал само по-тънката и нееднородна лигавица, но и поражения в стените на храносмилателния тракт.

Резултатите от изследването са важни за изясняване ролята на натуралните влакнини в нормалната диета и възможността те да бъдат използвани за профилактика и лечение на заболяванията на храносмилателния тракт. Ако вие не храните бактериите, те могат да изядат вас, коментира ръководителят на изследването Ерик Мартенс.