Близо 30% от младите медици в Щатите страдат от депресия или от депресивна симптоматика. Това демонстрира ново проучване, публикувано в журнала на Американската медицинска асоциация JAMA. Според изследователите, тези оплаквания започват в последната година от следването и се засилват по време на особено трудната първа година от специализацията.

Причините са комплексни и обхващат както дългото работно време, така и липсата на сън и понякога недоброто отношение на по-възрастните лекари. И не на последно място срамът от наличието на психичен проблем. Всичко това води до намалена конкурентоспособност и като цяло до лоша комуникация с пациента и до по-голяма честота на медицинските грешки.

Такива са резултатите от анализ на американски изследователи, начело с д-р Дъглас Мата, патолог от Brigham & Women’s Hospital върху всяко проучване, публикувано по тази тема от 1963г. до 2015г. Това се равнява на общо 54 изследвания, обхващащи 17, 000 специализанти.

Крайният резултат при всяко изследване за честотата на депресия при младите лекари касае от 20% до 43%  специализанти. Според екипа на д-р Мата, действителните стойности са някъде по средата, а именно 29%, и се увеличават с времето.

Проучването ни доказва, че имаме сериозен проблем, казва д-р Томас Швенк от Медицинския университет в Рино. Това е голямо бреме за нашето съсловие и е тъжно, че се случва в най-социално значимата професия, допълва ученият, според който признаците на депресия при младите клиницисти не са нещо необичайно. Самият д-р Мата признава, че в кариерата си също се е борил с това заболяване.

Данните от проучването сочат, че депресията при младите лекари възниква още в първата година и причината е във факта, че младите медици трябва да се сблъскат с далеч по-голям поток от знания, отколкото възрастните им колеги. Ние направо хвърляме специализантите в дълбокото, защото и нашите учители правеха навремето така. Но нашият опит е просто друга епоха, коментира д-р Швенк.