Битовата химия е по-опасна и от цигарите, предупреждават норвежки учени от Бергенския университет, които достигнали до извода по пътя на изследване.

Сред най-опасните са химикали от определени марки за почистване на дома, които вредят на белите дробове повече и от пушенето в продължение на 20 години. При това от такава „битова интоксикация“ страдат най-вече жените.

В продължение на 20 години норвежките учени проследили въздействието на някои продукти по грижи за дома върху здравето на белия дроб при повече от 6 хиляди пациенти.

Анализът им позволил да направят ясни изводи: при хората, които постоянно използват продукти на битовата химия, се отбелязвало постоянно понижение в нивото на белодробното здраве. Като женските бели дробове се оказали много по-уязвими от въздействието на токсини, отколкото мъжките. Въпреки че причината от това различие е свързана преди всичко с факта, че жените се занимават повече с домашни дела, докато мъжете посягат да им помогнат много рядко.

Така или иначе, вдишването на микрочастиците, разпръсквани от почистващите спрейове, може да доведе до необратима дегенерация на белите дробове. За да понижат отрицателното въздействие на такива спрейове, учените препоръчват на дамите преди почистване да слагат или маски, закриващи устата и носа, или да ползват респиратори.

За да се предпазите максимално от интоксикация обаче, е най-добре да използвате по-екологични и традиционни почистващи средства, като домашен сапун, сода за хляб или бял оцет.