Умерената консумация на бира засилва метаболизма на глюкозата, установиха китайски учени, според които пиенето на половин литър бира на ден осигурява допълнителна профилактика на диабет тип 2.

Същият ефект обаче може да се получи и от една чаша вино. Умереното пиене на не повече от две и половина единици на ден може да подобри глюкозния метаболизъм. Припомняме, че диабет тип 2 се характеризира с нарушена способност за разграждане на глюкозата, което води до скокове в нивата на кръвната захар, инсулинова резистентност и наддаване на тегло.

Констатациите на китайски учени обаче вече са критикувани от колегите им от други страни по света. Те подчертават, че в никакъв случай хората не трябва да бъдат съветвани да се предпазват от диабет с алкохол, тъй като алкохолът може да провокира опасни промени в нивата на кръвната захар. А това от своя страна ще доведе до наднормено тегло и затлъстяване, които са основните двигатели за диабет тип 2.

Китайските експерти обаче подчертават, че говорим изключително за умерена консумация на алкохол. Те са направили своите заключения въз основа на мета-анализ на 10 проучвания, които изследвали връзката между алкохола и диабета тип 2. Така установили, че консумацията на алкохол подобрява глюкозния метаболизъм, което намалява нивата на инсулин.