Белтъчните храни помагат на пълните деца да отслабнат, установили американски учени от университета в Мисури. В изследването им участвали три групи подрастващи с наднормено тегло, които обикновено пропускали закуската от 5 до 7 пъти седмично.

Първата група цели 3 месеца закусвали храна с високо съдържание на белтъчини, а втората - с нормално съдържание. Участниците в третата група продължили да пропускат закуската.

Децата от първата група изяждали по 35 грама белтък на закуска, а тези от втората – по 13 грама, пише Zee News. Закуската с високо съдържание на белтъчини включвала мляко, яйца, постно месо и кисело мляко. Учените отбелязват, че такава закуска предотвратява натрупването на мастни отлагания и потиска чувството на глад. 

В края на изследването децата, изяждащи закуска с високо съдържание на белтъчини, започнали да ядат с 400 калории по-малко дневно. И, естествено, отслабнали. А участниците, които пропускали закуска и тези, които закусвали храна с нормално съдържание на белтъчини, обратното – наддавали на килограми.

И друго важно – нивото на кръвната захар при участниците от първата група се нормализирало. А както знаем, колебанията в нивото на захарта повишава риска от диабет тип 2.