Облаци, влага и никакво слънце. Такова време често ще ни депресира през цялата зима. В такива условия организмът произвежда прекалено много мелатонин, откъдето идват и сънливостта, и мрачното настроение. За да компенсират недостига на слънчева светлина и да си възвърнат радостта от живота, в такова време шведите се обличат в бяло и започват да водят “ангелски живот”, посещавайки сеансите по светотерапия.
Хормонът мелатонин в обикновени условия регулира биоритмите и изпълнява редица други полезни функции, но в завишено количество той води до депресии и сънливост. Освен това неговият излишък в организма понижава нивото на серотонина, от който той и произлиза. А нека припомним, че серотонинът се нарича още “хормон на щастието”. Без него сме заникъде!
Отчитайки взаимовръзката “малко светлина – малко мелатонин”, в Швеция лекуват депресията с помощта на светотерапия. Сеансите приличат на сцени от “живота на ангелите”. Те се провеждат в помещения с бели стени и бели мебели. Специални лампи изпускат светлина, близка до спектъра на слънчевата и почти толкова ярка. Хората, облечени в бели дрехи, прекарват тук сутрин поне по час-два, занимавайки се с най-различни неща – четат, беседват, разхождат се из стаите.
Учените обаче са единодушни, че всекидневната сутрешна разходка на открито поне за половин час има същото въздействие върху организма, както и специалните свето-сеанси. Независимо от това в какво време се разхождате навън. Опитайте!
 
А ето и храните, които ще ви върнат слънцето:
-рибеното масло или просто рибата и морските продукти (в тях има много Омега 3, която активно повдига настроението);
-горчивият шоколад, бананите, яйцата, сиренето, медът – всички те стимулират преработката на серотонина;
Когато ви е много мрачно, 
- сложете си очила със зелени или оранжеви стъкла – този цветове повдигат тонуса! - общувайте по-активно, не се затваряйте в себе си и не прекарвайте сивите дни в самота! Общителните хора по принцип са по-жизнерадостни и живеят по-дълго от мизантропите. Явно, защото има за какво.