Колкото по-често човек похапва бели гъби, толкова по-бавно в организма му протичат процесите на стареене, твърди американският професор от Университета в Пенсилвания Роберт Билмън. Обяснението е в това, че белите гъби съдържат два антиоксиданта, които осигуряват дълголетие. Става дума за антиоксидантите ерготиин и глутатион, които неутрализират негативния ефект от окислителния стрес – увреждането на клетките вследствие действието на свободните радикали.

Съществува свободнорадикална теория на стареенето, според която при окисляване на храната в организма като страничен ефект се образуват свободни радикали - най-вече вредни. Всичко това предизвиква появата на рак, исхемична болест на сърцето и Алцхаймер, обяснява проф. Билмън.

Няма съмнение, че антиоксидантите в хранителните продукти работят неутрализирайки радикалите. Но нивото на полезните вещества варира различно. Концентрацията на ерготиина и глутатиона в различните гъби също е различна, установили учените. Най-голямо е съдържанието на антиоксидантите в белите гъби и най-малко в печурките.

Важно е да се знае, че термичната обработка на продуктите не влияе на съдържанието на антиоксидантите. Ерготиинът, например, е устойчив дори към много високите температури.