Прегръдките са невероятно важни за поддържането на здравето и ако не ги получават, хората могат да се разболеят, казва немският физиотерапевт Уте Репшлагер. Според учените човешкото тяло се нуждае от прегръдка, която стимулира производството на хормоните на радост и щастие в него.

Кожата на възрастния може да достигне два квадратни метра - това е приблизително размера на една врата. Кожата ни е най-големият орган в тялото и докосването до нея не може да премине, без да остави следа и без да предизвика реакции.

Разбира се, има различни докосвания. Например физическият контакт в препълнен влак, като правило, причинява дискомфорт за мнозина. Прегръдките от близки, приятелски настроени и обичани хора обаче носят големи ползи за здравето.

Според Уте Репшлагер от Федералната асоциация на независимите физиотерапевти, когато сме прегърнати, тялото отделя вещества, които се наричат ​​„хормони на щастието“. Сред тях, например, са окситоцинът, който има успокояващ ефект и спомага за намаляване на стреса, както и допаминът, който има способността да повишава настроението.

Различни проучвания показват, че сърцето на хората, които се прегръщат редовно, бие по-спокойно. Хората с редовен физически контакт също са имали по-ниски нива на хормона на стреса и кръвното налягане. И обратно, без прегръдки хората отслабват и могат да се разболеят, казва терапевтът.

От своя страна Мартин Грунвалд, учен от университета в Лайпциг, подчертава, че Прегръдките са особено важни в детството, особено по време на ранното развитие, подчертава ученият Мартин Грунвалд от Университета в Лайпциг. Такива контакти помагат за формирането на здрава нервна система и психика.

С възрастта получаваме най-осезаемия лечебен ефект в обятията на хора, на които имаме доверие, към които изпитваме топли чувства. Вярно е, че възрастните хора често се сблъскват с липса на такива положителни контакти. Поради тази причина е полезно за тях да си вземат домашни любимци, за които да се грижат - това ще компенсира липсата на „хормони на щастието“, препоръчват учените.