Диета с понижено съдържание на въглехидрати е най-добрият начин за смъкване на кръвното, установиха американски учени.
Пълнеенето е съпроводено от различни заболявания, в това число и хипертония. За да намерят най-подходящата диета, която ще помогне с един куршум да убият два заека – тоест да ни избавят от излишните килограми и да смъкнем кръвното, учените решили да проверят чрез две различни диети. 146 души с наднормено тегло били разделени на 2 групи. Едната от тях се придържала към диета с понижено съдържание на  въглехидрати (денонощното потребление да е по-малко от 20г), а другата – с понижено съдържание на мазнини (по-малко от 30% в денонощие) и прием на препарат за радуциране на излишните килограми в дозировка 120 мг дневно. Средната възраст на участниците в експеримента била 52 години, а средният индекс на телесна маса – 39 (над 30 се смята за напълняване). Експериментът продължил 48 седмици.
Артериалното кръвно налягане е един от най-важните параметри, характеризиращи работата на кръвоносната система. Кръвното се определя от обема кръв, изпомпван за единица време от сърцето и съпротивлението на съдовите канали.
Горната граница или систоличното налягане, показва налягането в артериите в момент, когато сърцето се свива и изтласква кръвта в артериите.
Долната граница или диастоличното налягане, показва налягането в артериите в момент на отпускане на сърдечния мускул. 
Оптимално кръвно налягане (КН) е 120/80 
Нормално КН -130/85  
Повишено нормално КН - 130-39/85-90 
Хипертония І степен (лека форма) - 140 -159/90-99 
Хипертония ІІ степен (средно тежка) - 160-179/100-109 
Хипертония III степен (тежка форма) - 180/110 
Какви били резултатите? Участниците, употребяващи по-малко въглехидрати, успели да намалят 9,5% от теглото си, а тези, които приемали лекарство за редукция на теглото -  8,5%.
И в двете групи се подобрили показателите на добрия холестерол и на триглицеридите. Нивото на лошия холестерол се понижило само в групата, приемаща лекарства, а показателите на инсулин и маркерите за глюкоза - обратно, се подобрили в първата група. 
Впечатляващо е, че значително понижаване на кръвното налягане било регистрирано при тези, които се придържали към нисковъглехидратната диета. За сравнение, горната граница при тези, които намалили въглехидратите, се понижила с 5,9, а при тези, които пиели лекарства за редукция на теглето - с 1,5. Съотношенията в ниската граница били аналогични.
Авторът на изследването д-р Уйлям Янси-младши от медицинския център при Университет Дюк в Северна Каролина смята, че смъкването на кръвното и на нивото на холестерола би могло да е още по-голямо, ако пациентите продължавали да приемат лекарства. Но, отчитайки намаляването на теглото и нормализирането на тези показатели, лекарите отменили приема на лекарства.
Както показали по-нататъшните изследвания, съчетанието на диетичния подход в борбата с хипертонията, физическите упражнения и системата за контрол на собственото тегло позволяват да постигнем най-добрите резултати както в борбата с наднорменото тегло, така и с хипертонията. Този метод позволява средно за 4 месеца да смъкнем нивото на кръвното с 16 единици, а теглото - почти с 9 килограма! 
Ако пък спазваме само диета, за същото време ще смъкнем кръвното с 11,2 единици, а теглото - с по-малко от половин килограм!