Малко да застуди времето и децата ни започват да се връщат от градината хремави, с течащи нослета и хриптящи гърдички. За да реагираме светкавично и пресечем болестта, веднага посягаме към антибиотика. И така тъпчем малките със силни лекарства от ранна есен до късна пролет.
А има къде по-безопасен и сигурен начин да им помогнем да се чувстват и растат здрави. И да помогнем на себе си, като си спестим главоболието да гледаме децата си болни.
Става дума за хомеопатията.
Заради мекото и нетоксично действие на хомеопатичните лекарства тя е подходяща за лечение и на новородени, и на деца, и по време на бременност.    
В хомеопатията няма ограничения за това кога да започне лечението - предписанията могат да се правят както по време на бременността за подпомагане на раждането, така и непосредствено след раждането, т.е. винаги, когато е налице проблем.
Децата реагират по-бързо на хомеопатичните лекарства, тъй като нямат натрупвания и подтискания като при възрастните. Така че колкото по-рано започне лечението, толкова по-добре. 
Хомеопатията е бързо действаща и обикновено при децата скоро възвръща състоянието на здраве, освен ако не са налице повече обременености и усложнения, изискващи по-продължителен курс на лечение. Тя може да бъде ефективна при почти всички остри и хронични здравословни проблеми при децата. Това, което я прави уникална е, че тя не само има способността да се справя с болестта, но и да намали или излекува предразположението на организма към определен тип заболявания.
Хомеопатията е „холистичен метод”, което означава, че лекуващият ще се опита да намери индивидуалните характеристики на случая (според хомеопатията всеки човек е уникален) и няма да се занимава само с конкретната болест, а ще се опита да достигне до причината, която поражда и поддържа болестта. По този начин ще помогне на вашето дете не само да се справи с конкретната болест, но и да укрепи имунния отговор на организма и да го направи по-здраво и по-силно.
Хомеопатичният преглед представлява интервю с продължителност около 1.30-2 часа, по време на което хомеопатът ще се стреми да събере информация, необходима за да направи предписание. Работата с деца в хомеопатията има своя специфика. Поради това, че децата (особено малките) не могат да кажат какво им е, хомеопатът ще направи преглед и ще разпита родителите подробно за оплакванията, промените в енергията, настроенията, темперамента, хранителните предпочитания, за история на фамилните заболявания, хранене и проблеми по време на бременността.

Хомеопатията лекува най-добре

Травми по време на раждане и бременност;
кашлица и простуди, бронхити;
пневмония, шарка, варицела, заушка;
гастроентерити (разстройство, повръщане);
инфекции по бъбреците и пикочните пътища;
детска астма (астматичен бронхит);
алергични състояния като обриви и екземи, хранителни алергии, ангини- както остри, така и повтарящи се.
Хомеопатията може да лекува успешно и състояния на хиперактивност, безпокойство, насилие у деца или други поведенчески проблеми, а също и емоционални смущения като страхове, фобии, плахост, депресия, психосоматични проблеми като нощно напикаване, гастрити, главоболие, детски колики, треска, никнене на зъби, проблеми на растежа, епилепсия, лоша концентрация, артрит у деца, псориазис, левкодермит, проблем на жлезите с вътрешна секреция.
И всичко това става по безопасен, нетоксичен път, гарантиращ бързо и дълготрайно действащо лечение.