Нарушеният сън е общата слабост на съвременния живот и тя предизвиква затлъстяване, повишен апетит, лошо храносмилане и намалена физическата активност. Това установили шведски учени от Университета в Упсала.

В съвременния живот, който наричат „24/7“ или седем дни по 24 часа заетост, все повече хора се оплакват от нарушения в съня или дори от пълно безсъние. Зависимостта на такива състояния със затлъстяването и дори с диабета е позната на учените отдавна. Но шведските учени изследвали много по-детайлно поведенческите, физиологичните и биохимичните реакции на голяма референтна група при продължително лишаване от сън.

И установили: нарушавал се хормоналния баланс, понижавайки нивото на хормона на ситостта ентероглюкагон и повишавайки нивото на хормона на глада грелин; нарушавал се правилния баланс на чревните бактерии, който поддържа здравословната обмяна на веществата; понижавала се чувствителността към инсулин.

В статия за изследвания в изданията The Guardian и Alpha Galileo учените подчертават, че недоспалите хора избират по-калорични храни, изпитват по-голямо удоволствие от храната въобще, избягват да се движат и изразходват по-малко енергия.

Такива нарушения на съня са обща черта на съвременния живот. Неслучайно метаболитните разстройства, като затлъстяването например, са се увеличили, коментират учените. Изводът, според тях е, че само с медикаментозно подобряване на съня може да предотвратим затлъстяването.