Американецът Ранди Гарднър през 1964 година поставил рекорд за безсъние, като прекарал буден 260 часа и 17 минути. След престоя си буден в продължение на седмица, Гарднър започнал да получава халюцинации и стремително започнал да губи познавателните си способности, както и способността за концентрация. Повечето от обикновените хора се чувстват така само след една-две нощи без сън.

Доктор Майкъл Пил, експерт от Медицинския фонд за помощ към жертвите на престъпления публикувал през 1997 година изследване за последиците от гладуването, в което били цитирани случаи с хора, прекарали без храна големи периоди от време – 28, 36, а понякога и 40 дни. Тези гладувания били предимно с идеологически или религиозен характер.

Махатма Ганди например гладувал 21 дни, пиейки само вода на малки глътки.

Неотдавна анкета на Галъп показа, че всяка година американците спят все по-малко и по-малко. Днес само 40% от жителине на САЩ спят по препоръчителните 8 часа в денонощие.

Средностатистическият американец сега има възможност да спи по 6,8 часа в денонощие.  

А недостигът на сън все по-често се свързва с наднорменото тегло и затлъстяването. Пълните американци стават все повече и повече. Затлъстяването в САЩ вече е достигнало 34,9%, сочат данни на Центъра по контрол и профилактика на заболяванията.