Безплатно и анонимно изследване и консултиране за хепатит С започва от днес в София инициатива на сдруженията „ХепАктив“ и „Здраве без граници“, и с подкрепата фармацевтичната компания „Абви“, съобщава medicalnewsbg.

Прегледите ще се провеждат в Центъра за сексуално здраве в столицата, където ще се помещава занапред кабинетът за безплатно изследване за хепатит С – на ул. Цар Самуил №111.  Центърът предлага безплатни тестове и консултации за ХИВ вече 15 години, но сега дейността се разширява, обясниха представители на гражданските сдружения.

Самоинициативата за изследване за хепатит С е изключително важна, защото това е заболяване, което с десетилетия може да протича безсимптомно, а когато най-после се открие да се окаже, че вече е нанесло сериозни поражения върху черния дроб и други органи.

Само 3% от болните от хепатит у нас са диагностицирани, а според изчисленията на Световната здравна организация общият им брой е над 110 хиляди.

Хепатит С вече се лекува успешно със съвременни месикаменти, но само ако се установи навреме.

Изследването за хепатит С не е включено в годишния профилактичен пакет и не се заплаща от Здравната каса. Имайки предвид, че това заболяване протича безсимптомно, не е изненада, че толкова малък процент от болните са диагностицирани. Нашата инициатива има за цел да повиши и броя открити, консултирани и насочени за лечение пациенти, както и да им окаже нужната психологическа подкрепа, споделия пред medicalnewsbg Силвана Лесидренска, председател на сдружение „ХепАктив“.