Артритът е коварен с това, че симптомите му (болка, скованост, подуване, възпаление на ставите) могат да избухнат внезапно след състояния на ремисия. Но има начини, които помагат за намаляване на тежестта на болката и други дискомфорти, причинени от артрит, както и предотвратяват повторното им възникване, казват експерти пред Express. И посочват три от тях, които са напълно безплатни.

Тай Чи. Хората със ставни проблеми е добре да се заемат с Тай Чи - китайска гимнастика, която съчетава плавни движения, дълбоко дишане и медитация. Упражненията Тай Чи се характеризират с ниско шоково натоварване, не упражняват силен натиск върху костите и ставите и са много подходящи за хора, страдащи от ревматоиден артрит или остеоартрит.

Древните китайски упражнения помагат и за намаляване на стреса, подобряват осанката, равновесието и общата подвижност. А редовното им прилагане помага за намаляване на болките в ставите, добавят експертите.

Йога. Изпълняването на асани съчетава движение, медитация и дълбоко дишане, за да поддържа гъвкавостта на ставите и мускулния тонус.

Почти всеки с каквото и да е ниво на физическа подготовка може да започне да прави йога. Начинаещите обаче трябва да избягват пози, които изискват балансиране на единия крак или огъване на ставите над 90 градуса. Без да е нужно да правите каквито и да са болезнени за вас йога пози, обясняват специалистите.

Отслабване. Друг начин за борба с болката и възпалението на ставите при артрит е загубата на тегло. Според лекарите загубата на всеки излишен килограм значително намалява натиска върху ставите. За да поддържате здравословно тегло е важно да комбинирате балансираната здравословна диета с редовни упражнения. Тридесет минути упражнения с ниска интензивност като Тай Чи или йога пет пъти седмично също могат да ви помогнат да поддържате форма.