Безплатни диагностично консултативни прегледи за пациенти с венозни и съдови заболявания ще проведат специалистите от отделението по съдова хирургия в болница „Софиямед”. Те ще се извършат на 19-ти юни от 10:00 до 15:00ч. и на 20-ти от 13:00 до 17:00ч. след предварително записване на тел. 0700 31 051!

Първите симптоми на венозна недостатъчност са тежест в подбедриците, болка в долните крайници при покой, отоци около глезените, нощни крампи (схващания). Венозните заболявания са медицински и социално значим проблем поради тежките усложнения, които причиняват, коментира д-р Димитър Марков, д.м., завеждащ Отделението по съдова хирургия в МБАЛ „Софиямед”.

Всяка венозна тромбоза причинява тежко разстройство на засегнатия крайник или орган, което може да доведе до развитието на венозна гангрена или некроза в острата фаза, а в последствие, ако това състояние се преодолее, може да се развие хронична венозна недостатъчност. При развита флеботромбоза съществува вероятност да се откъсне тромб, който да се пренесе от кръвния ток през сърцето до белия дроб и да се развие т.нар. белодробна тромбемболия, която нерядко завършва фатално.

Поради тези причини от изключително важно значение е провеждането на скринингови прегледи на голяма част от населението за диагностициране и ранна профилактика, както и лечение в ранен стадии преди да са настъпили усложнения.