Доц. д-р Джейхун Бозкурт, един от водещите специалисти в сферата на детската хематология в Турция, ще гостува в България на 28 октомври. Доц. Бозкурт работи в един от най-натоварените центрове за трансплантация на костен мозък – към болници „Медикъл Парк“ в Турция, където се извършват около 600 костномозъчни трансплантации годишно. Видният специалист ще консултира безплатно малки пациенти у нас по покана на Здравен информационен център „Медикъл Караджъ“, в рамките на инициативата им да предоставят достъп на българските пациенти до най-съвременните методи в медицината, като си партнират с едни от най-добрите лечебни заведения и специалисти от цял свят.

Трансплантацията на костен мозък е единствена или последна възможност за лечение при редица заболявания на кръвта, когато всички други възможности са изчерпани. При деца костномозъчната трансплантация се използва както при злокачествени заболявания като левкемия, лимфом и невробластом, така и при доброкачествени като таласемия майор, апластична анемия, тежки форми на имунна недостатъчност. 

Нашият център има голям опит в костномозъчните трансплантации. Досега при нас са направени около 300 такива процедури. В нашето отделение при алогенните трансплантации съотношението присаждане – смъртност варира между 5-10%, а при автоложна трансплантация този показател е 0%“, посочва доц. д-р Джейхун Бозкурт. Той работи в Отделението по трансплантации на костен мозък при деца към болница „Медикъл Парк Бахчелиевлер“, където се правят 70-75 присаждания на стволови клетки годишно. През последните години нашата болница се превърна в един регионален център за лечение и спасение на деца от Турция, Източна Европа, Близкия Изток, Африка, Балканските страни, допълва той.

Желаещите да се възползват от възможността за безплатна консултация в София с доц. д-р Джейхун Бозкурт трябва да се запишат предварително на тел. 0879 977 401 или 0879 977 402, както и да предоставят на място всички медицински документи, с които разполагат до момента.