Напоследък особена популярност имат силиконовите съдове за печене и готвене.

На пръв поглед това е добра алтернатива на домакинското фолио. Нескоро писахме, че при печене във фолио, около 400 мг алуминий постъпва в храната, докато дневната норма на консумация е не повече от 40 мг.

От гледна точка на химията, домакинският силикон е съединение от силициев диоксид, отбелязва доктор Наталия Зубарева. Силициев диоксид е пясък и стъкло. Домакинският (и медицинският) силикон е химически стабилен и инертен, което означава, че не влиза в реакция с различни вещества. Той има незалепващи свойства, устойчив е на температурни промени, има гъвкавост и лекота на употреба.

Въпреки това, изследователите не могат да отговорят категорично дали домакинският силикон е напълно безопасен. Днес той се смята за нетоксично вещество.

Знае се обаче, че силиконовите форми не трябва да се използват на открит огън и в близост до източник на топлина, например в тиган, който стои на горелката, в противен случай дори висококачественият силикон може да навреди.

Във фурната не се препоръчва повишаване на температурата над 200 ° - 220 °. Не е необходимо ястието да се пече в силиконови форми за повече от 1,5 часа.

Бъдете внимателни, когато купувате силиконови кухненски съдове. Безскрупулните производители могат да нарушат технологията на производство и да добавят вредни компоненти, включително пластмаса, която при нагряване става токсична и опасна за здравето. Поради тази причина, за готвене използвайте само силикон за домакински цели.

Лекарят съветва да не се купуват продукти без опаковки или етикети, а да се търсят сертификати CE (отговаря на изискванията на ЕС) и FDA (Американската администрация по храните и лекарствата).

В допълнение към сертификатите за формулярите, лошото качество на продукта може да се отличава с остра миризма и ярък цвят. Друг начин за проверка: разтегнете формата. Ако силиконът стане белезникав, най-вероятно в състава му има обикновена пластмаса или нискокачествен оцветител, не купувайте изделието. Предпочитайте форми с дебело дъно.