Кафето е основна напитка за много хора. Но не всеки харесва страничните ефекти на кофеина. В този случай кафето без кофеин е отлична алтернатива, позволява на хората да се наслаждават на богат вкус, без неоправдана стимулация.

Как се получава безкофеиновото кафе?

Производителите използват различни методи за отстраняване на кофеина, включително химикали - активен въглен, етилацетат. Зърната се почистват от кофеин, преди да бъдат печени и смлени, оставяйки хранителната стойност идентична на обикновеното кафе.

Важно е да се отбележи, че това не означава липсата на кофеин. В зависимост от производителя и използвания метод съдържанието варира до три милиграма на порция. Изследване, публикувано в Journal of Analytical Toxicology, показва, че всяка 180-милилирова чаша съдържа нула до седем милиграма кофеин. Съдържанието му обаче е значително по-ниско, отколкото при всяка друга форма на обикновената напитка.

Диабет тип 2 и черен дроб

Със или без кофеин, кафето се свързва с намален риск от диабет тип 2 - смята се, че всяка чаша го намалява до седем процента. Ефектът на безкофеиновото кафе върху функцията на черния дроб не е проучен напълно. Статия, публикувана в списание Hepatology, свързва консумацията му с ниски нива на чернодробните ензими, предполагайки защитен ефект от състояния, които пречат на функционирането на този важен орган.

Стареене и невродегенеративни заболявания

Безкофеиновото кафе (като обикновеното кафе) има защитен ефект срещу свързания с възрастта умствен спад при възрастни плъхове. Американски учени от университета Тафтс поставили 19-месечни плъхове на една от петте диети с добавяне на кафе (0, 0,165, 0,275, 0,55 и 0,825 процента от диетата) в продължение на осем седмици. Те открили, че плъхове, хранени с 0,55-процентова диета за кафе, еквивалентна на 10 порции кафе, са в състояние да извършват психомоторно тестване и да работят със задачи за памет по-добре от гризачите в контролната група.