Водата е от сероводородните, с температура 38–42 градуса по Целзий. Лекува заболявания на опорно-двигателния апарат и на периферната нервна система – всички ставни и на гръбначния стълб заболявания. Водата помага на хора, прекарали инсулт, както и на такива с трансплантация на стави (най-вече тазобедрена). Водата тук е с по-ниска температура и радиоактивност (в сравнение с Павел баня например, където радиоактивността е 10 пъти по-висока). Това я прави по-лека и по-поносима от пациентите. Тук се чувстват добре хора с високо кръвно налягане, както и със заболявания на щитовидната жлеза.

Полезното въздействие върху споменатите заболявания се подсилва и от целебната кал от баненското находище. Съставът й е близък до водата, която минава през същите пластове. Но в калта освен сяра и водород, има много хормони и минерали, каквито слагат в хранителните добавки например.

Находището се намира до стария санаториум. То си е едно блато с папури. Калта се вади, пречиства се, разрежда се и се прилага под формата на апликации. Проблемния участък се намазва и се завива с найлон, който запазва температурата. Така трябва да преседите 15 – 20 минути.

Калта е противопоказана при доказана остеопороза, защото пречи за натрупването на калций в костите. В такива случаи се правят други процедури – масаж, водни, физиотерапия. Може да се използва и луга.

Благодарение на даденостите в Баня  лечението се прави в съчетание от вода и кал. Ефектът е най-добър, когато се приложи „букет” от  4–5 процедури: с минерална вода, кал,