Въпреки че бананите са питателни, лесни за храносмилане и като цяло здравословни, яденето им сутрин може да бъде лоша идея. Това съобщава списание Times сега.

За много хора, които бързат за работа сутрин, бананите изглеждат като чудесен вариант за закуска. Известният диетолог Дарил Джофри съветва да се въздържате от такава закуска на празен стомах.

Плодът е с 25 процента захар. Бананите ще ви дадат бърз тласък на енергия, но скоро ще почувствате умора и глад. Те могат да бъдат наречени естествени сладкиши - изядени сутрин на гладно, тези плодове ще доведат до повишаване на кръвната захар и ще провокират повишен апетит, което ще доведе до преяждане, обяснява диетологът. Той отбелязва, че бананите са богати на калий, фибри, магнезий и други основни хранителни вещества, които са полезни за здравето, но само плодовете не са достатъчни, за да поддържат организма през деня.

Яденето само на плодове въобще е лоша идея. Необходимо е да ги комбинирате със здравословни мазнини - фъстъчено масло, натурално кисело мляко, зърнени храни, които неутрализират действието на захарта и предотвратяват скока на инсулина. Без подобно балансиране много от ползите от бананите се губят, докато нивата на захар и киселина в кръвта се увеличават, казва експертът.