Бананът е един от най-консумираните плодове в света. Той има приятен вкус, много полезни свойства, и най-важното - винаги може да го намерите по рафтовете на хранителни магазини.

Бананът се препоръчва за употреба в детската диета, когато трябва бързо да задоволите глада, както и за спортистите, които постоянно се нуждаят от допълнителен източник на енергия.

Много специалисти по хранене ще гарантират, че бананите са полезни. Но има и пет изключения. И това не е хранителната алергия към бананите.

Диабет

Почти всички банани, които лежат по рафтовете на магазините, се внасят напълно зелени и узряват по пътя. Изкуственото узряване води до факта, че фибрите и нишестето губят своите полезни свойства и се превръщат във въглехидрати с много висок гликемичен индекс.

Затова не се препоръчва на диабетиците да ядат зрели банани. Но незрелите могат да се консумират. И сурови, и варени, и пържени.

Наднормено тегло

Причината е, че не се препоръчва на хората с диабет да се наслаждават на зрелите плодове. Високата кръвна захар кара мастните клетки да се размножават активно. Всичко това само допринася за повишаване степента на затлъстяване.

Хипертония

Яденето на банани допринася за сгъстяването на кръвта и образуването на кръвни съсиреци. Това е изключително нежелателно за хора с високо кръвно налягане. И пак заради сгъстяването на кръвта някои мъже може да получат проблеми с потентността.

Разширени вени и опасност от тромби

Колкото по-висок е вискозитетът на кръвта, толкова по-голяма е вероятността от образуване на кръвни съсиреци в кръвоносните съдове. Ето защо, при наличието на разширени вени, тромбофлебит или скорошен инфаркт или инсулт, този тропически плод трябва да се изключи от менюто.

Проблеми с храносмилането

Бананът се преработва дълго от организма и съдържа голямо количество фибри. Това може да доведе до подуване на корема, особено за хора със синдром на раздразнените черва. Хората, склонни към диария, трябва да помнят за цял живот, че бананите не са за тях. Влакнините в банана ускоряват движението в червата.