Стимулирането на ухото със слаб електрически ток може да доведе до баланс на нервната система при хората над 55 години. Както отбелязва Би Би Си, по този начин може да стимулирате вагусния (блуждаещия) нерв. Той свързва сърцето, белите дробове, стомашно-чревния тракт. На тях нервът предава сигнали от мозъка. А резултатът от неговата стимулация доказа експеримент на британски учени от университета в Лийдс. Стимулацията подобри качеството на съня и повиши настроението. Въздействието на нерва през ухото не причинява дискомфорт, коментират учените.

Идеята е да се възстанови балансът на нервните системи. С напредване на възрастта симпатиковата нервна система, която стои зад стресовата реакция „удряй или бягай“, започва да доминира. А парасимпатиковата система, която е важна за отдиха, става по-малко активна. Това увеличава риска от сърдечни заболявания, хипертония, депресия и тревожност.

Нервната стимулация е тествана върху 29 здрави доброволци. Провежда се за две седмици по 15 минути на ден. В резултат на това се повишава активността на парасимпатиковата нервна система и се понижава активността на симпатиковата. Сега трябва да разберем дали стимулацията ще помогне на хората със сърдечна недостатъчност, депресия, синдром на раздразненото черво, надяват се учените.