Четирима починаха от т.нар. Легионерска болест в Ню Йоркския квартал Бронкс, а други 55 са били приети в болница.

Засегнатите от болестта вече са 71 души. Те страдат от тази форма на пневмония, причинявана от бактерия, открита в климатиците на няколко сгради в южната част на Ню Йоркския квартал, съобщиха здравните власти в града.

Инспектирани са 22 сгради и са всети проби от 17 климатични системи. В пет от тях са открити бактерии.

Легионелата е тежка белодробна инфекция, причинявана от бактерия, която се разпространява в градските системи от тръбопроводи за топла вода и в климатичните системи.

Възбудителите били открити съвсем случайно през миналия век, когато по време на конгрес на организацията „Американски легион” през 1976 година тайнствена инфекция отнела живота на 34 души и тръшнала на легло още повече. След продължителни изследвания учените  открили, че възбудители на неизвестното заболяване са микроорганизми, които те логично нарекли легионела.

Болестта причинява възпаление на белите дробове. Когато проникне в организма, тя е атакувана от микрофагите – клетки, които се борят с токсините и вредните бактерии. Но и след тази атака легионелата не загива! Тя прониква в микрофагите, убива ги и подкопава имунитета. В отслабналия организъм причинява възпаление на тъканите на белите дробове, а симптомите на заболяването са характерни за други видове пневмонии: висока температура, треска, главоболие, мускулни болки, а често и храчене на кръв. В тежките случаи дихателната недостатъчност завършва с това, че човек просто се задъхва и умира.